Kvalitní bruska na sklo v horizontálním či vertikálním provedení

Broušení skla je velmi specifickým úkonem, který se liší od obrábění kovů, například od broušení oceli. Sklo se obrábí agresivně, ubírá se velké množství materiálu a tomu je třeba přizpůsobit i celý stroj, na němž se sklo brousí.

Pro průmyslové prostředí existují horizontální a vertikální brusky na sklo. Vertikální si poradí s rovnými i kulatými hranami, horizontální také se skly a zrcadly různých profilů od tvaru C až po rovné.

Bruska na sklo si vyžaduje jistá specifika

Profesionální bruska na sklo musí mít tuhou konstrukci, která odolá vysoké zátěži i abrazivnímu materiálu. Při broušení vzniká skelný prach, který je velmi abrazivní a mohl by poškodit konstrukci i zranit obsluhu.

Samozřejmostí je chlazení, díky němu se dá dosáhnout vyššího výkonu a lepší přesnosti. Při broušení skla se však může chladit pouze čistou vodou bez emulze, proto musí být bruska na sklo chráněná před korozí.

Dalším důležitým parametrem je hlučnost. Jelikož je broušení skla doprovázeno nepříjemným pištivým zvukem, brusky na sklo se odhlučňují. Bruska od firmy SULAK dosahuje hlučnosti necelých 80 dB, což je zhruba hlasitost varné konvice.

Bruska na sklo malých i velkých rozměrů

Česká firma SULAK Glass Working Machinery s.r.o. vyrábí nejen brusky na sklo, ale i další spolehlivé stroje pro opracování skla, jako jsou vrtačky do plochého skla,  nebo pily  na řezání. Ve vývoji patří mezi inovátory a nejinak je tomu i v oblasti brusek na sklo. V nabídce má jak vertikální, tak horizontální brusky na sklo.

Obě varianty jsou uživatelsky přívětivé, velmi jednoduché na ovládání, nevyžadují žádné složité a zdlouhavé zaškolování. Jsou určeny do vysokého provozního zatížení. Všechny modely již v základu disponují chladicím systémem a diamantovým brusným kotoučem. Kotouče lze samozřejmě měnit dle potřeb broušení, například dle toho, zda má být výsledná plocha hladká, nebo hrubší.

Horizontální brusky na sklo

Horizontální brusky si poradí se skly o rozměrech až 2 × 1,5 metru, součástí nabídky je ovšem i hladinářský brousicí stroj pro skla malých rozměrů. Brusky není problém dovybavit dopravníkem skla, přípravkem na broušení úzkých skel apod.

Vertikální brusky na sklo

Vertikální brusky na sklo SULAK jsou vrcholnou technologií pro broušení a leštění, naráz zvládnou obě procedury s minimální cenou za 1 metr. V sortimentu jsou stroje s až devíti opracovávajícími vřeteny.

Bruska na sklo SULAK příjemně překvapí nízkým elektrickým příkonem, některé modely jsou navíc poměrně snadno mobilní. Zvládají brousit sklo o tloušťce až 25 mm a nechybí řešení pro maximální produktivitu  jako je odměřování pozice vřetene za chodu stroje či naklápění vřetene. Výzvou je také technické řešení posuvu skla, které firma SULAK vyřešila na výbornou.